» » » 1480 г. — Грамота псковского князя Василия Васильевича польскому королю Казимиру с жалобами на притеснение торговых людей, о нападении рыцарей Ливонского ордена на псковские пригороды и захвате там пленников
Информация к новости
  • Просмотров: 1475
  • Автор: lama
  • Дата: 29 марта 2012
29 марта 2012

1480 г. — Грамота псковского князя Василия Васильевича польскому королю Казимиру с жалобами на притеснение торговых людей, о нападении рыцарей Ливонского ордена на псковские пригороды и захвате там пленников

Категория: Археология » Псковские грамоты

1480 г. — Грамота псковского князя Василия Васильевича польскому королю Казимиру с жалобами на притеснение торговых людей, о нападении рыцарей Ливонского ордена на псковские пригороды и захвате там пленников

Список XVI в. озаглавлен: Посольство псковъское. ЦГАДА, Лит. Метр., Кн. зап. IV, лл. 109—110.— Список 1821 г. ЛБ, собр. Румянцева, № 74.

Сборник Муханова, № 14; АЗР, № 74, 1; Полевой, сс. 105—107.

Основание датировки: князь Василий Васильевич (Шуйский) упоминается как псковский наместник в 1477—1481 гг.; псковский посадник Василий Логинович упоминается в 1474—1486 гг.; ответ на грамоту датирован: индикта 13, в правление Казимира 13 индикт падает на годы 1450, 1465 и 1480.

Се урадиша господине князь псковъскии Василеи Васильевичъ и вси посадники псковъские и весь господине Псковъ на вечи посломъ ехати къ чесному великому королю посадъника псковъского Василья Логиновичъ, да боярина своего Юрья Ивановича, и повелехомъ имъ посольство правити честному великому королю. Первое о обидахъ, што наши купъцы Микифорко купли на заехалъ у Луцъкое торгомъ, и воевода луцъкии того Микипоръка всего ограбилъ, товару много; и ты бы, господине честныи король, тому делу управу далъ по крестному цалованию; а отчина великихъ князеи тобЪ, своему господину, посадъники псковъские, и степеньники, и старие посадники, и сынове посадъничы, и бояре, и соцъкие, и купъцы, и житии люди, и весь Псковъ чоломъ бьетъ. А иное жалуемъся тобе, своему господину, што по твоеи державе, по городомъ воеводы и мещане нашимъ псковичомъ купцомъ с немъцы торговати не дадуть; ино бы, господине честныи и великии король, твои воеводы, и наместницы (В списке: воеводы ниместичи.) нашимъ купцомъ по твоимъ городомъ не бранили торговать с немъцы и со всякимъ гостемъ по миръному доконъчанью и по крестъному цалованью, какъ и твоимъ, (В списке: в томъ.) господине, людемъ во Пскове и по городомъ торгъ со всякимъ гостемъ.

Да и о семъ тобЪ, своему господину, честъному великому королю, чоломъ бьемъ и жалуемъся, што немъцы, князь местеръ, пришедъ на миру, на крестномъ целованьи, и на земълю светое Троицы, на отъчину великихъ князеи, два пригороды псковъскихъ выжъгли, волости пожъгли, хрестиянъство пересекли и въ полонъ свели. А нынечи намъ слышанье, што деи князь местеръ тобе, нашому господину, честному великому королю, бьеть чоломъ на отъчину великихъ князеи, на Псковъ, а проситъ у тебе силы у помочъ на [326] Псковъ, а самъ будучи виноватъ передъ Псковомъ; и ты бы, господине, великии и честныи король, силы князю местеру въ помочь не давалъ на Псковъ; а отъчина великихъ князеи тобе, своему господину, честному великому королю, и посадники псковъские, и степенъныя, и старие посадники и сынове посадъничи, и бояре, и купъцы, и житие люди, и весь Псковъ чоломъ бьеть.

Да и о семъ тобе своему господину чоломъ бъемъ, што князь местеръ нашихъ псковичъ полонилъ, и тые наши полоняне псковичи черезъ твою Литовъскую земълю бегають ко Пскову из Немецъкое земли, и литва тыхъ полоняниковъ ко Пскову не пускають, забавъливають у себе; и ты бы, господине, пожаловалъ, нашихъ полоняниковъ псковичъ своимъ не велелъ приимати. А мы тобе своему господину чоломъ бъемъ.


источник: Грамоты Великого Новгорода и Пскова. СССР. 1949
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.